B&B Casa Domingo

Waar de sterre bleef stilstaan …

Kerstmis in Málaga stad houdt ook dit jaar weer rekening met de traditie van het tonen van de geboorte van Jezus. De kerststalletjes allerhande worden hier in Spanje “Belenes” of “Nacimientos” genoemd en gaan voort op een wereldwijde, voornamelijk katholieke, traditie.
De oorsprong stamt uit de Middeleeuwen toen in 1223 Franciscus van Assisi besloot ter nagedachtenis van de geboorte van Jezus deze met levende mensen en dieren uit te beelden. Er werd een mis gehouden in een grot met Jozef, Maria, het kind in de kribbe, de os en de ezel dichtbij Greccio (op zo’n 2 uur rijden van Rome). Het dorpje Greccio is sindsdien een levende kerststal het hele jaar door. Dit tafereel wordt ook geschilderd op de muren van Greccio, nagebootst op het dorpsplein, eindeloos herhaald op postkaarten.

Deze traditie kreeg meer en meer bijval en de levende figuren werden al snel nagemaakt in klei. In 1465 werden in Parijs de eerste bedrijven voor het vervaardigen van kerststal beelden geopend. Madrid opende zijn eerste workshop in 1471 en de traditie verspreidde zich  al snel over verschillende regio’s zoals Andalusië, Catalunia en Murcia.

De verscheidenheid aan kerststallen in Málaga is groot, zo zijn er de kleinere met enkel Jozef, Maria en Jezus of met de 3 koningen, maar er zijn er ook waarbij bijna de hele stad wordt uitgebeeld.

Je ziet er kerststallen met kleine beeldjes maar ook met hele grote beelden, simpel of artistiek en zelfs gemaakt uit zand.

Er is een ganse route uitgestippeld doorheen Málaga om de ongeveer 45 verschillende kerststallen te bewonderen. Tot de mooiste behoren zeker de kerststal van het stadhuis (150m2 groot), van de kathedraal

en op de Patio de Columnas in het Thyssen Museum is een tafereel naar een schilderij van Sorolla uit 1890 (vendiendo melones) uitgebeeld.

Aan het begin van de hoofdwinkelstraat Larios is een kerststal te zien uit bloemen gemaakt en in het Glas Museum zie je een kerststal gemaakt van porceleinen Lladró beeldjes.

Zin om te komen genieten van het zonnetje, de kerstsfeer en het lekkere eten, neem dan even een kijkje op onze website: http://www.casadomingo.be

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest