B&B Casa Domingo

Setenil, het witte dorpje met de grotwoningen en la masita !

Setenil ligt 17 km ten noorden van Ronda. Op exact dezelfde plaats was er
in de middeleeuwen reeds een stad met de naam La Villa, maar ook reeds in de
neolitische periode en de romeinse tijden waren er hier vestigingen in de
buurt. 

Setenil was een bolwerk van het berbers verzet en werd pas in 1484 door de
christenen heroverd, 8 jaar vóór Granada. De kroniek van Bernaldez verhaalt de
zeven zware belegeringen die nodig waren om Setenil terug te veroveren van de
Arabieren en die het witte dorp zijn naam gaven. Setenil komt van de Latijnse
woorden “septem nihil” hetgeen zoveel betekent als zeven keer neen.

Het is een speciaal wit dorpje met grotwoningen, vnl. te zien in de straatjes Cuevas del Sol en Cuevas de la Sombra. De grotachtige
straten worden gevormd door de overhangende rand van een kloof die door de
rivier, de Río Trejo, is uitgesleten in het tufgesteente. De huizen van soms
wel drie verdiepingen hoog hebben de rotswand als natuurlijk dak en lijken wel
te bezwijken onder het gewicht van de rots waarin ze zijn uitgehouwen. Het was
een manier om dakmateriaal te besparen maar voornamelijk een manier om te
profiteren van de bijna constante temperatuur binnen, zowel in de zomer als in
de winter.

Uit de volledige naam van het dorp, Setenil de las Bodegas, kun je
gemakkelijk opmaken dat het dorp vroeger gekend was voor zijn wijnteelt want de
grotten waren uitstekende wijnkelders (bodegas). In 1860 raakten de wijnranken
echter aangetast door de Phylloxera insecten (druifluisplaag).
 


Overal kun je nog sporen zien van de langdurende moslimaanwezigheid. Het
meest in het oog springende monument van het dorp is de gotische kerk La
Encarnación in mudejarstijl gebouwd op de plek van de vroegere moskee. Een
beetje lager torent een donjon boven Setenil uit vanwaaruit het naburige dorp
Olvera te zien is.

Dé culinaire specialiteit is de hamburger, “la masita”. Hij wordt gemaakt van vers chorizo vlees, dat eruitziet als gehakt met speciale kruiden. Men slaat de hamburger plat, grilt deze en legt hem op een warm broodje. Een succesrijke tapa op de kaart van de plaatselijke bars.
Gelegen dichtbij Olvera en Ronda is dit een bijkomende schakel in de route van de witte dorpjes vanuit http://www.casadomingo.be.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest