B&B Casa Domingo

Ruta de la Tapa in Alora, de thuisbasis van B&B Casa Domingo.

Dit weekend is het al de derde keer dat de route van de tapas (kleine hapjes) wordt georganiseerd in Alora met niet minder dan 35 deelnemende restaurants en bars. De deelnemers kiezen de beste tapa, de beste bediening en de beste cocktail en kunnen etentjes en nog veel meer winnen.

De aperitiefhapjes, de tapas, zijn ontstaan in Andalusië, men zegt dat Koning Alfonso X een verordening heeft uitgevaardigd omdat hij de openbare dronkenschap wilde tegengaan. Vandaar dat bij elke alcoholische drank een of ander hapje moest geserveerd worden.
Een andere uitleg is dat men tegen de vliegen zijn drank moest afdekken (tapar). Sommige uitbaters deden dit door een bordje bovenop het glas te serveren met een klein (zout) hapje erop.
Deze traditie bestaat nog steeds in de kleinere dorpjes en ook in Alora is in de prijs van een pintje soms een tapa inbegrepen.  Dat kunnen scampi’s zijn, setas (paddestoelen), pinchos (allerhande hapjes op een stokje), tortilla enz. In de meeste steden zijn de tapas uitgegroeid tot een commercieel gegeven waar ook de tapas dienen betaald te worden.
Tapas worden ook wel aperitivos genoemd.
Ook bij ons in België en Nederland zijn de tapas evenals cava aan een steile opmars bezig, immers het is gezellig, gezond en heel gevarieerd.

Smakelijk ! Que aproveche !!
 

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest