Bobastro ligt op een boogscheut van B&B Casa Domingo. Een goede week terug hebben we onder leiding van een archeoloog de route van de grotbewoners (ruta del Trogloditismo) gevolgd, een reis van de prehistorie tot de Middeleeuwen.
Eerst gingen we naar Bobastro, de stad van Omar Ibn Hafsun uit de 9de en 10de Eeuw. Omar Ibn Hafsun is dé sleutelfiguur in de opstand van de christenen tegen de islam. Hij was van afkomst een Spaans Visigoot, die was opgeklommen tot de militaire klasse in het emiraat van Cordoba. De Mozaraben (christenen die leefden onder de moslim-dominantie tijdens de Moorse bezetting) konden in het begin van de Moorse bezetting hun geloof verder belijden doch dienden een speciale belasting te betalen, ze hadden een eigen bestuur en rechtbanken. Bekering tot de islam werd aangemoedigd, maar bekering tot het christelijke geloof of tot het jodendom was verboden. De bouw van nieuwe kerken werd niet toegelaten. Na enige tijd werd het christelijke geloof echter minder en minder geaccepteerd en volgde er meer en meer discriminatie. Omar Ibn Hafsun is gevlucht naar Bobastro waar hij heel wat ontevredenen rond zich kon verzamelen, met wie hij de stad Bobastre kon stichten. Als absolute belediging tegen het emiraat van Cordoba bouwde hij meerdere kerken, benoemde een bisschop en beschermde de monniken. De kerk in Bobastro, meer een sculptuur dan een architectonische constructie, is hét symbool van de eerste opstand van de Mozaraben tegen de Moren. De kerk uitgehouwen in de rotsen ligt in een prachtig natuurgebied en is uniek in zijn soort.
Na dit bezoek bezochten we ook een oude grotwoning die tot voor 100 jaar nog bewoond werd door señor Ginés, een kluizenaar die slechts éénmaaal per maand in contact kwam met de buitenwereld, waardoor deze grotwoning nog perfect bewaard is gebleven zoals in vroegere tijden.