B&B Casa Domingo

Olvera, een wit dorpje in een adembenemende natuur.

Het historisch centrum van Olvera is met veel zorg architecturaal bewaard gebleven zodat het in 1983 werd uitgeroepen tot Historisch-Artistiek Monument.

De oorsprong van de huidige stad ligt rond het Moorse kasteel uit de Nasrid periode van de 12e Eeuw. Van hieruit krijg je een mooi overzicht over de massa witte huisjes, de smalle straatjes, mooie herenhuizen, statige villa´s en historische boerderijen, die allen deel uitmaken van de populaire architectuur met islamitische wortels in deze streek. Het kasteel maakte deel uit van de verdedigingsgordel voor het Moorse koninkrijk Granada, zo´n 623m boven de zeespiegel.

Naast het kasteel is de Aartspriesterlijke Kerk van Onze Lieve Vrouw (Iglesia Arciprestal de Ntra. Sra. de la Encarnación) zeker de grootste aandachtstrekker: Het is een schitterend neoklassiek gebouw uit de late 18e Eeuw gebouwd door de hertogen van Osuna op de plek van een oude Arabische moskee ter vervanging van een oorspronkelijk gotische kerk waarvan enkele resten zijn overgebleven in de doopkapel.

Het museum La Cilla toont de evolutie van de Middeleeuwse grenzen en de ligging van de kastelen op het Iberische schiereiland met als ijkpunt de verovering van Olvera.

Prachtige vergezichten zijn ook te zien op de rots aan het Monument van het Heilig Hart op het Andalusië plein. Via vele smalle trapjes en terrasjes kom je boven aan het beeld van Jezus met gespreide armen, Rio de Janeiro in het klein 😉

Op 2 km van het centrum kan men ook het heiligdom Ntra. Sra. de los Remedios bezoeken. Een sober 18e Eeuws pand, gelegen tussen de olijfbomen en rotsen waar de patroonheilige van Olvera, de Virgen de los Remedios, wordt vereerd. De tweede maandag na Paaszondag wordt er sinds 1715, toen er na een langdurige droogte in de streek opnieuw regen viel, een populaire bedevaart gevierd.

En last but not least vind je hier ook de Via Verde de la Sierra, een 36 km lang wandelpad over de oude spoorweglijn Jerez-Almargen van Olvera naar Puerto Serrano. Langs dit pad bevindt zich het Natuurpark Peñón de Zaframagón met een kolonie van meer dan 200 vaalgieren, de grootste kolonie van Andalusië.

 

Hou jij ook van de combinatie zon, zee, avontuur, cultuur en natuur ? Neem dan eens een kijkje op http://www.casadomingo.be en boek een verblijf in onze prijswinnende BenB.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest