B&B Casa Domingo

Henry Moore in open lucht, centrum Málaga, voor het Romeins theater, tentoongesteld

De Engelse beeldhouwer Henry Moore (1898-1986) is bij het grote publiek meest gekend door zijn grote abstracte bronzen en marmeren sculpturen. Hij is een exponent van het modernisme en heeft op een heel duidelijke manier gestalte weten te geven aan de eenvoudigste en diepste menselijke belevingen.

 

Want hoe abstract zijn werk op het eerste gezicht ook lijkt, het is een uitdrukking van organische en natuurlijke vormen. Het geeft meestal een suggestieve benadering van de natuurlijke contouren van het (vrouwelijke) lichaam zonder figuratief te zijn. Moore voelde zich sterk verbonden met de natuur en inspiratie kwam dan ook veelal uit botten, stenen en drijfhout.

Moore laat van de handen en de hoofden, die toch maar de aandacht afleiden, alleen nog de suggestie over. Hij drukt de algemene lijn uit van het bij iedereen aanwezige beeld van dé Vaderfiguur, dé Koning, dé Moeder, hét Kind, enz.

Zijn werken stralen een diepe, in de natuur en landschap verzonken rust uit en worden zoals hier op het plein voor de opgravingen van het Romeinse theater op wonderbare wijze één met de natuur en gebouwen.
De vormen van zijn latere abstracte sculpturen zijn vaak doorboord of bevatten holle ruimtes. Moore-kenners vergelijken de kronkels in zijn werk met het landschap en de heuvels van zijn geboortestreek Yorkshire. In de loop van zijn carrière werden zijn sculpturen steeds vaker in een stedelijke omgeving geplaatst. Moore maakte ook talrijke studies waarin hij zijn figuren combineerde met architectonische elementen zoals trappen, banken en muren.

 
Ook zin om de cultuur in Málaga met zijn 34 musea te komen opsnuiven, neem dan een kijkje op http://www.casadomingo.be en boek een plaatsje in onze B&B.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest